Är du här för första gången ?Det verkar som om en hel del sajter länkar till denna sida, trots att detta INTE är guidens förstasida. På förstasidan märkt ”  ” kan du läsa om vad som händer i guiden och få se vilka kapitel som finns.Klicka här för att gå dit!

Innehållsförteckning

Inledning – Denna sida

Innehållförteckning – Här är du nu!
Vad är ljudteknikerns guide?
Förbehåll
Angående hembyggen och lödningar

Hur blir man ljudtekniker?
Sakregister

Kapitel I ger inblick i Närradions historia och hur man blir aktiv.

1.1 Närradio – Vad är det?
1.2 Hur är det nu?
1.3 Hur gör man närradio?
1.4 Framtidens närradio.

Kapitel II förklarar begrepp i Ljudläran.

2.1 Elektroakustik!
2.2 Kablar
2.3 CD
2.4 Digitalt inspelningsbara medier (DAT,DCC,MD och Samplers)
2.5 Mixern
2.6 En diskussion om STEREO
2.7 Effekter (Kompressor, leveller, limiter mm.)
2.8 Att arbeta med effektenheter – Förslag på hur man ställer in kompressorn mm

Kapitel III Informerar om hur man sänder, klipper och intervjuar.

3.1 Förstå masskommunikation
3.2 Att starta ett sändningar
3.3 Programupplägg
3.4 Att lägga musik i radion
3.5 Reportage och intervjuer
3.6 Analog ljudredigering

Kapitel IV Informerar om hur du redigerar digitalt med en dator samt hur D.A.B. fungerar.

4.1 Digital hårdvara (Ljudkort och datorer).
4.2 Digital ljudredigering (inklusive självstudiekurs i Cool Edit och SAW+ med mera)
4.3 Övriga digitala tillämpningar (Mp3).
4.4 D.A.B. – Den nya tidens radio.

Kapitel V lär dig gör radio på Internet

Övrigt

En komplett lista på folk som hjälpt mig och mina praktikställen hittar du under ”källor”.
Revisionsberättelsen informerar om vad jag skrivit till eller ändrat mellan varven.
Länklistan tar dig vidare till andra resurser.
”Ljudforum” är ett forum, där du kan ställa frågor och få svar.
Respons ger dig chansen att berömma eller kritisera guiden.

Vad är Ljudteknikerns Guide?

Du tycker förmodligen precis som jag att ljudtekniken är ett spännande område. Det tar kort tid att lära sig men en livstid att mästra. Den här hemsidan är till för att ge dig chansen att gå förbi några krångliga steg i inlärningskurvan. Dessutom får du en dos radiokunskap.

Den här guiden kanske borde heta ”Radioteknikerns guide”, men det gör den inte.

Jag har under åren som gått sedan guiden kom upp på nätet 1996, förstått att många har använt den för att lära sig och andra sända radio. Det är jag väldigt glad över, eftersom närradio är en rolig och nyttig hobby.

Även folk på den kommersiella lokalradion har funnit informationen intressant. Allt detta, samt mycket beröm och konstruktiv kritik har gjort Ljudteknikerns Guide till det den är idag. Tack, till er alla!

Titeln alluderar på ”Liftarens guide till galaxen” som är en utmärkt trilogi i fem delar av Douglas Addams. Glöm inte att jag behöver er hjälp för att kunna rätta till fel, komma på idéer och få fram information. Om du vill kontakta mig, så kan du Maila mig på : 

Om mig

Jag heter Erik Zalitis och är själv radiofantast och ”ljudteknikfanatiker”. Jag började redan 1984 fascinera mig för ljud och började med närradio 1992. Vill du veta mer om personen bakom Ljudteknikerns guide, prova min hemsida

Guidens historia

Det här arbetet började sommaren 1993 med en artikel i Elev-kvar-i-stan om Närradio. När jag startade min BBS, började jag undra om man inte kunde sprida information om radio/ljud via den. Jag gjorde detta som ett specialarbete. Det är valda delar av detta du läser nu. 

November 1996 lade jag upp Radio U.F.S. tredje hemsida, och tyckte att mitt specialarbete skulle vara kul att ha med som en tjänst. Då trodde jag inte att det skulle bli särskilt många kommentarer, men i januari 1997 fick jag de första frågorna och kommentarerna. 

I december 1996 tillkom Fredrik Granfelts ordbok som en ”systersida”.

Under 1997 växte originaltexten enormt, och det började bli långa laddningstider.

24 mars 1997 bröt jag upp guiden i kapitel för att få ner laddningstiderna. 

18 juli 1997 kom retoriktipsen in i kapitel 3. De var från början skrivna på förfrågan från Anders Sandberg, och skulle ingå i en förening som han var ansvarig för. Istället blev de början på kapitel III som heter ”sändning”.

1998 tillkom del 4 som handlar om digitalteknik. De olika delarna som blev kapitel 4, hade tidigare legat omkringspridda i de andra kapitlen, men blivit för många. Då var det bättre att samla dem.

Våren 1998 fick jag en förfrågan från en multimediaskola, om de kunde få använda guiden för utbildning. Jag skrev också till en del som handlade om hur man jobbar i Cool Edit 96 åt dem. Denna del lades senare till i guiden. 

1999 byggdes guide vidare och fick sitt första debattforum, som brakade ihop Maj 1999. Det ersattes med ett bättre system och fick namnet ljudforum.

Förbehåll

Jag tar INGET ansvar för eventuella felaktigheter som förekommer i denna text. Jag har kollat uppgifterna, och det bör stämma bra. Denna text har uppdaterats för att stämma med verkligheten i Närradio och ljudteknik just nu. Du använder den här texten i befintligt skick!

Publicering (helt eller i delar) av detta material i tidningar, radio/TV eller andra webbsidor är tillåtet endast efter mitt samtycke. Jag hoppas att du tycker informationen i det här dokumentet är användbar, men lämna inte in detta arbete som ditt eget eller påstå att du skrivit detta. Det är ett brott mot upphovsrätten! 

Det går naturligtvis utmärkt att lägga en länk från din sida hit.

Angående hembyggen och lödningar

Bygga egen studioDet finns en del beskrivningar i denna guide som beskriver kopplingar och byggen som du kan göra själv. Jag och föreningen Radio U.F.S. tar inget ansvar vad som kan hända. Du använder dem på egen risk.

Här är några tips på vad du kan göra för att slippa dyra misslyckanden :

Fatta vad du gör!
Om du inte har koll på vad du sysslar med, kan du omöjligen vara säker på att lyckas. En helt bra koppling kan bli helt livsfarlig om du använder den på fel sätt. 

Läs på lagar
Det är INTE tillåtet att göra vilka kopplingar som helst! Detta gäller särskilt starkström. Läs på elsäkerhetsbestämmelsen.

Rätt saker till rätt ändamål
Det finns i denna guide en utmärkt beskrivning som kan hjälpa dig att göra en övergång mellan en balanserad mikrofon och en obalanserad mikrofoningång på en bandspelare. Om denna kabel kopplas in i ett fantom-matad ingång på till exempel en mixer, förstör du mikrofonen.

En 5 volts glödlampa får ALDRIG kopplas in i ett 230 volts uttag, eller hur? 

Dubbelkolla!
När du satt ihop en koppling, kontrollera att alla sladdar går rätt. Se till att inga ledande ytor har kontakt med varandra om det inte är tänkt att vara så. 

Osäker? Låt bli!
Om du känner dig osäker på hur du ska göra, eller inte har vanan att löda, ska du överväga att låta någon annan göra kopplingen. Ta istället  en träbit och spika i några småspikar och träna att löda fast sladdar till spikarna, så lär du dig snabbt löda. Läs böcker och lär dig, innan du går på komplicerade lödningar. Billigare än sönderbrända kretsar, jag lovar!

Elektrikerns grundregel : Friskt kopplat – hälften brunnet!

OBSERVERA att jag vill att du som hittar fel meddelar mig om dessa!  

Hur blir man ljudtekniker?

När jag en gång började skriva den här texten inskränkte sig visionerna till att dokumentet skulle handla om tekniken bakom radio. I själva verket är ljudteknikernas yrkeskår inriktad på massor med andra områden som PA, konserter, TV och multimedia. Jag påstår inte att den här texten innehåller allt du behöver veta om ljudteknikerns arbete, men den är ett bra dokument för den som är intresserad och vill lära sig.

Ljudteknikern – En tonårsdröm

Det är något magiskt över ordet ljudtekniker. Förr i tiden ville grabbarna bli piloter och tjejerna sjuksköterskor. Idag är något av grabbarnas drömyrke att vara mannen med hela publiken i sitt grepp. Många tänker sig rollen som artister eftersom det är självklart att ljudteknikerns arbete är väsentligt för hela showen.

Vad är då en ljudtekniker? Vem kan kalla sig det och varför är det så svårt att bli det? Förklaringen jag tänkte komma med här är min egen personliga.

Det finns många som kan kalla sig ljudtekniker. Killen som håller i ljudet på Roxettes gala, sköter kontrollbordet under radiosportens utsändningar eller skolans vårbal är absolut ljudtekniker.

Om man vill blir ljudtekniker? Var ska man plugga?

Dramatiska Institutet har en ljudteknikerutbildning där man vartannat år tar in två personer som får plugga till ljudtekniker. Slutsats: de flesta tar en annan väg.

Vad vill man som ljudtekniker egentligen göra? Vill man syssla med radio finns det några olika radioutbildningar i landet, t.ex. Kageholm. Du får lugnt räkna med att det kostar runt en 40 000 kronor.

  • På länksidan finns länkar till radio- och ljudteknikerutbildningar runt om i landet.

Ljudteknikern i radiobranschen

Idag är radiomarknaden en annan än på 80-talet. Ljudteknikern är skrotad och idag letar man efter ”självkör”. Självköret är en kille eller tjej som talar, byter skivor OCH sköter ljudtekniken. Det är ekonomin som är skälet att ha det såhär. En person är naturligtvis billigare att anställa än tre.

Att få ett jobb på en privat radiostation hänger mycket på att kunna visa upp sina färdigheter. Ha gärna med ett inspelat radioprogram där du talar och mixar när du söker jobb. Ett sådant program kallas för ”Aircheck”.

Problemet är att det som krävs av dig som självkör är en bra radioröst, och där passar naturligtvis inte alla. Alla kan träna upp sin röst, men när man går på arbetsintervju är det bäst att ha klart för sig att världens bästa ljudtekniker med en dålig röst inte skulle få jobbet.

Naturligtvis kan man ju göra det för sitt höga nöjes skull. Leta upp någon grupp av personer som sänder närradio och be och få vara med. Sådana grupper blir allt svårare att hitta och är numera främst studentradioorganisationer.

Vad gör en ljudtekniker?

Jag undersöker diverse Radio och TV-företag om befattningar och lönebilder. Detta material är INTE tänkt för att hjälpa dig att söka jobb! Jag vet ingenting om vilka som är intresserade av fler tekniker eller inte.

Du är fri att prova, men det här dokumentet är inte tänkt att fungera arbetsförmedling. Var varnad! Istället ska texten ses som en utbildning om vad som gäller för ljudtekniker.

  • På länksidan finns länkar till radio- och ljudteknikerutbildningar runt om i landet.

Ett urval av ljudteknikerbefattningarna hos Utbildningsradion i Stockholm.

Utbildningsradion gör utbildningar i radio och TV riktat till skolungdomar och folk som vill använda mediet för att lära sig språk, kultur eller historia. Här är ett urval av befattningar för ljudtekniker.

  • Radioljudtekniker (Radio)

Redigerar ljud som tagits på fältet. Spelar in från radiostudion.

(Det är radioproducenterna själva som spelar in ljudet på fältet.)

  • Studioljudtekniker (TV)

Tar upp ljud ifrån studion under TV-sändningen.

  • Online-ljudtekniker (TV)

Sitter vid slutredigering. Klipper ihop ljudet för sista finputsningen i det digitala systemet Protool.

  • Betateam-tekniker (TV)

Jobbar på fältet. Spelar in ljudet med hjälp av DAT-spelare. Spelar in ljudet till Beta-SP videokameran.

Ingångslön: ungefär 16.000-17.000 Kronor.

Sakregister

Siffror.

3-30 regeln.

A

B

Bandpassfilter

C

CD
Compact Disc
Cool Edit 96
Cool Edit Pro
Compressor (Se kompressor)

D

DAB
DAT
DCC
Digital ljudteknik
Digital Audio Broadcasting (DAB)
DJ-mixer

E

Effekter
Elektroakustik (Se ljudlära)
Equalizer

F

Filter

G

H

Högpassfilter

I

Inbound DAB
Intervjuer

J

K

Kompressor
Köpguide för digitala semiproffssystem

L

Limiter
Ljudlära
Lågpassfilter

M

MD
Minidisk
Mp3
Musikavgifter
Musikläggning

N

Närradio

O

P

PA-mixer
Privat reklamfinansierad lokalradio
Programupplägg

Q

R

Radiomixer
Raduga
Regel (Mixerbord)
Reportage

S

Sampler
SAW+
Självstudiekurs Cool Edit
Självstudiekurs SAW+
Slingan
Software Audio Workshop Plus (SAW+)
Stereo
STIM (Se musikavgifter)

T

Tala i radio
”Tre trettio-regeln”.

U

VW

WinAmp

X

Y

Yttrandefrihet

Z

Å

Ä

Ö

Kommer till dig från: