2002-09-22

Chiefen funderar...

Chiefen funderar...

Från och med nu kommer det då och då dyka upp "insider-information" bakom kulisserna på RadioUFS. Denna gång funderar Erik Zalitis på hur struligt allt det tekniska kan vara.

Jaha, veckans vetenskapsföredrag är nu inspelade, men det har inte varit lätt. Jag borde skaffa den där muggen som det står "If it ain't broken - don't fix it". Men varje gång det händer, så står man där och kör GSG-principen. "Går det så går det".

Redaktionen spelar in sina föredrag på två rördrivna RODE NTK-mickar. Låter bra? Som tusan! Det är kul att slå på P1 och höra att vi ofta har bättre ljud på talet. I alla fall på de nyare föredragen man gjort. Visst, Sveriges Radio har grym utrustning och bra tekniker, men ibland undrar man om de verkligen lägger ner tid på att fixa ljudet. En irriterande sak med RODE NTK dock , är s-ljudet, den så kallade "sibilansen" som på de flesta bredmembransmickar är stark. För att få bort visslingarna som den förhatliga vokalen s gör, skaffade jag en De-esser. Jepp, den tar bort s-visslingarna genom att komprimera den delen av ljudet som låter mycket s. (3000-6000 Hz)

Köpte en kompressor/limiter/de-esser från Estrad och kopplade in den 20 minuter innan inspelning, vilket är en korkat kort framförhållning. En kanal fungerade, den andra inte. Kopplade om till mono, vilket ledde till att ljudet spelades in nästan helt tyst (motas?). Sånt är synd, särskilt när man märker det efter inspelningen är över. Tack för den... Ett bra föredrag gick åt helvete... Ska få enheten utbytt och så fort jag får ordning på den, ska jag knåpa ihop en recension för Ljudteknikerns Guide. Det är en Samson S*COM Plus. Verkar riktigt trevlig det lilla som jag kunnat testa den.

Ska vidare till själva sändningsstudion på Radio Sydväst och koppla in den gamla kompressorn för att höja nivåerna på talet i Etervåg. Det är en hederlig gammal DBX Project 1/262.