2002-11-20

Funderingar och åter funderingar

Lite nu och då slänger vi fram inblickar från arbetet bakom kulisserna, denna gång Erik Z om julen:

"Nu e're jul igen och genom hela staden drar en kollektiv noja". Jaså, du känner inte igen den? Det är ju den låt som vi alltid kört vid juletid, nämligen JustD's ironiska jullåt. Och snart är det ju jul, vilket innebär julklappar och fet mat. För RadioUFS innebär det tråcklande med scheman och sena nätter vid datorn. Jo, ni vill ju lyssna på oss, trots att vi hellre åker skidor, käkar julmat och besöker diverse släktingar än sitter i studion.

Är man inte där, måste sändningarna gå iallafall och bandade program tar tid att göra. Idag görs stora delar av det du hör i radion av datorer, och vi är inget undantag. Så nu ska vårt sändningsprogram, Aircaster läras nya konster, nämligen voicetracking.

Tänk dig att bara spela in pratet mellan låtarna och sedan lägger datorn på musiken själv. Det tar alltså en 3-4 minuter att fixa in talet mellan låtar och inslag för en timmes sändning. Helt magiskt kommer datorn sen slänga ihop programmet och man låter på något fascinerande sätt som man sitter framför mikrofonen... Sa jag det där? Avslöjade jag just hemligheten bakom radiobranschen idag. Troligen, men vadå, det låter bra och det är väl det ni vill höra eller hur?