Vetenskapsnyheterna 
- Fyller ett år på webben!

Andrej, som startade Vetenskapsnyheterna.
Andrej K.

Daniel Zetterqvist
Daniel Z.

Radio U.F.S. vetenskapliga sändningar började faktiskt redan hösten 1996 med att Andrej Kravljaca kom till oss. Han hade en idé om att göra radion mer vetenskapligt inriktad. "Vetenskapsradion" startade under blygsamma former den hösten, men byggdes snabbt ut.

Rätt snabbt byttes namnet på vetenskapssändningarna ut till "Vetenskapsnyheterna" eftersom Vetenskapsradion är ett inslag i P1's programtablå. Sommaren 1997 kom Daniel Zetterqvist att ta över vetenskapsnyheterna när Andrej försvann från Radio U.F.S. på grund av studier.

Oktober 1996 fick vi vår första websida som vi hade möjlighet att ändra själva på. Tidigare hade vi haft en sida som vi inte kunde uppdatera själva, hos f.d. radioprataren Magnus Abrante.

Från och med Juli började vi varje vecka att publicera vetenskapsnyheterna på webben och snart hade vi ett arkiv med fler månaders nyheter.

Därifrån fram till idag har vi hunnit med att rapportera om webläsarkriget mellan Microsoft och Netscape, rymdstationen MIR, El Niño, antitrusträttegångarna mot Microsoft och mycket annat.

Anders SandbergFörklarade fenomenJenny Mångs
Anders Sandberg och Jenny Mångs.

Hösten 1997 kom några driftiga personer på att man kunde börja lägga in korta vetenskapsföredrag i samband med vetenskapsnyheterna. Projektet fick namnet "Universums mysterier", vilket ändrades till "Förklarade Fenomen" efter en tävling. Det var Anders Sandberg och Jenny Mångs som höll i föredragen som sändes fem minuter efter vetenskapsnyheterna.

Med dessa nyheter och föredrag har vi ibland legat månader före övriga media! När man talade om "Gamma Ray bursters" i mars 1998, hade vi redan sänt ett föredrag om fenomenet November 1997. Förklarade fenomen fortsätter i oförminskad styrka under hela 1998, vilket också gäller vetenskapsnyheterna.

  1. Här är vetenskapsnyheternas arkiv.
  2. Här har du Förklarade Fenomen / Etervåg.