Utställningen Unga Forskare 2002

Varje år arrangeras Utställningen Unga Forskare som detta år fyller hela 40 år. Platsen är som vanligt Tekniska Museet. På utställningen visar ett antal gymnasieelever upp sina specialarbeten inom naturvetenskap och teknik. Ofta är det praktiska idéer och byggprojekt men det finns även de som ställer ut om något fenomen eller liknande. En jury väljer sedan ut ett antal utställare som får stipendier. Det är även öppet för vanliga besökare.

RealPlayer 7.0 Lyssna på intervjuerna (Kräver Realplayer)

Vad är utställningen?

Nu när Utställningen Unga Forskare anordnas för fyrtionde gången mötte Oskar två av årets arrangörer, som berättar vad utställningen går ut på.

Lyssna här

 

Vad är lycka?

En knepig fråga med massor med svar är den om vad lyckan innebär. Karins monter är ett kollage med bilder på hjärnan och även ett försök att visa vad som alstrar lyckan.

Lyssna här

Flugfiske och pappersväv

Så vad det dags att titta in i fler montrar. Först hittade vi ett förslag på ett sätt att förenkla flugfiske. Och sen träffade vi Josefin som hade hjälpt industrin att lösa ett problem vid tillverkning av pappersväv.

Lyssna här

Fjärstyrning och Örtagårdar

I en monter visar Petter hur man enkelt kan bygga en mottagare för att med valfri fjärrkontroll styra datorn. Vad är nästa steg, en fjärrstyrd kaffebryggare? Lina har en mer jordnära idé som om att bygga en örtagård i sin skola.

Lyssna här

... Förutom detta, så fanns det många fler utställare som såg till att lysa upp tillvaron på Tekniska Museet. Tyvärr kunde vi inte intervjua alla, även om det hade varit roligt.

En metanolmolekyl ... träsprit ... dricker du det, blir du blind!

Länkar till Utställningen Unga Forskare