Utställningen Unga Forskare mälardalen

Bildkollage

Förbundet Unga Forskare, FUF, arrangerar årligen en nationell utställning i Stockholm: Utställningen Unga Forskare, för skolungdomar som arbetar med projekt inom naturvetenskap eller teknik. 

För att nå ut till ännu fler skolor och för att kunna möta det ökande intresset har FUF beslutat att starta regionala Unga Forskare utställningar runt om i landet. Från de regionala utställningarna utses ett antal projekt som går vidare till riksutställningen.

Radio U.F.S. reporter, Raffael Dessi gick på utställningen för Mälardalens område. Där träffade han utställare, personal och fick se ett antal intressanta utställningar. Platsen var Tom Tits Experiment i Södertälje, söder om Stockholm.

G2

Lyssna på intervjuerna (Kräver Realplayer)

 

Detta är Utställningen Unga Forskare

Raffe möter Tomas Oppelstrup (ej på bild) som berättar vad det hela gå ut på, och ger sin syn på evenemanget. Lyssna här

En av montrarna på Tom Tits i Södertälje

Hur man dödar bakterier

... vet Eva Håkansson som är en av 11 utställare. Hon tycker att hennes upptäckt är så viktig för folk, att hon inte har patenterat den överhuvudtaget. 

Evas monter visar två metoder att desinfektera på ett effektivt sätt. Lyssna här

Kreosot är farligt...

Gustav Tomson har undersökt växten sälg och kommit  fram till att människans miljöföroreningar av kreosot kan påverka och bryta ner växtlighet. 

Lyssna här

Vilka fick stipendier?

Eva Håkansson Kemikaliefri och energieffektiv vattendesinficering under svåra förhållanden - är det möjligt? Nynäshamns gymnasium
Jennifer Marki Förekomsten av vätgas i vår galax Vintergatan Västergårdsgymnasiet
Mikael Sundin, Anna Broman, Emma Wilhelmsson och Jakob Zethelius Regnet, det öser bara ner Bergslagsskolan
Lisa Falk Bionedbrytning av 4-klorfenol och fenol med hjälp av Arthrobacter chlorophenolicus A6 Västergårdsgymnasiet
Sarah Jöngren, Per Gustin, Richard Johansson och Roger Jungedal Etologisk studie av lodjur Norra Real

Mikael Johansson fick hedersomnämnande från IVA för hans populariserande av Modulära former, elliptiska kurvor och Fermats stora sats. Notera : vi tar inget ansvar för eventuella fel i uppgifterna. Detta är INTE Utställningens officiella sida.

En metanolmolekyl ... träsprit ... dricker du det, blir du blind!

Länkar till Utställningen Unga Forskare