Riksutställningen Unga Forskare

Martin Hjelm

Förbundet Unga Forskare, FUF, arrangerar årligen en nationell utställning i Stockholm: Utställningen Unga Forskare, för skolungdomar som arbetar med projekt inom naturvetenskap eller teknik. 

Detta år gick det av stapeln mellan den 15 - 18 april 2000. Radio U.F.S. reporter, Martin Hjelm knatade iväg till Tekniska museet där han träffade utställare, personal och fick se ett antal intressanta utställningar. 

Han passade på att fotografera och intervjua ett antal av de som deltog i evenemanget.

 

RealPlayer 7.0 Lyssna på intervjuerna (Kräver Realplayer)

Den svåra konsten att koka spagetti och hantera antibiotika

Oskar Talcoth (översta bilden till höger) har undersökt hur lång tid det tar att koka spagetti om man sänker värmen. Vid 75 grader tar det nästan en timme. Är detta månne ett bra sätt att sätta på spagetti på morgonen, för att sedan ha middagen klar?

Antibiotika har länge varit ett utmärkt vapen mot bakterier, men nu börjar bakteriestammar "vänja sig" vid antibiotika och överlever. Erik Holmberg (understa bilden till höger) har undersökt detta.

Lyssna här

Oskar Talcoth
Erik Holmberg

Vill du veta mer?  - vetenskapsredaktionen berättar om :

Bakterieresistens
Temperatur

Karin Alstedt

Det hemliga språket mellan människor

Vad säger "jag älskar dig" bättre än feromonparfym i armhålorna? Troligen det mesta! Karin Ahlstedt har konstaterat hur dåligt de parfymer som ska locka till sig potentiella partners, egentligen fungerar. 

Lyssna här

Vill du veta mer?  - vetenskapsredaktionen berättar om :

Feromoner

Simulerad evolution

För många år sedan dök ett spel upp som hette "game of life". Det simulerade en cellvärld, där celler måste ha andra celler nära sig för att överleva. Mikael Asplund och Anton Blad har tagit fram ett koncept som liknar "game of life".

Lyssna här

Anton Blad och Mikael Asplund

Vill du veta mer?  - vetenskapsredaktionen berättar om :

Evolution

Lisa Grotherus

Hur lyckades man klona Dolly?

Lisa Grotherus har undersökt begreppet kloning. Riskerar vi att framtidens befolkning ser likadan ut, eller kommer vi kunna få fram effektivare sjukvård med hjälp av kloning?

Lyssna här

Vill du veta mer?  - vetenskapsredaktionen berättar om :

Kloning

Flygande tåg

Tågbanor är en hobby som fascinerat många, men Johan Brobäck och Andreas Andersson har tagit konceptet längre, genom att lyfta tåget med magneter.

Lyssna här

Johan Brobäck och Andreas Andersson

Vill du veta mer?  - vetenskapsredaktionen berättar om :

Jordmagnetism

... Förutom detta, så fanns det många fler utställare som såg till att lysa upp tillvaron på Tekniska Museet. Tyvärr kunde vi inte intervjua alla, även om det hade varit bra.

En metanolmolekyl ... träsprit ... dricker du det, blir du blind!

Länkar till Utställningen Unga Forskare