Riksutställningen Unga Forskare

Mikael Johansson

Förbundet Unga Forskare, FUF, arrangerar årligen en nationell utställning i Stockholm: Utställningen Unga Forskare, för skolungdomar som arbetar med projekt inom naturvetenskap eller teknik. 

Detta år gick det av stapeln mellan den 7-10 april 2000. Radio U.F.S. reporter Mikael Johansson och fotograf Staffan Johansson knatade iväg till Tekniska museet där de träffade utställarna och fick se ett antal intressanta utställningar.  >>>Alla bilderna finns här...

 

RealPlayer 7.0 Lyssna på intervjuerna (Kräver Realplayer)

Vad händer på Utställningen?

30 utställare samsas om lokalerna på Tekniska Museet. 

Först ut är Mattis Nilsson och Philip Oredsson  med en inte särskilt ovanlig syn på Unga Forskareutställningar - roboten. Denna robot löser labyrinter genom att gissa och försöka igen.

... Och så får ni möta Håkan, en utställningsvinnare från förr.

Lyssna här

Robotens skapare
 
Bildbehandling på hög nivå

Bland robotar och grafik

William Laveson använder samma teknik som Hollywood för att skapa specialeffekter. Inga explosioner här dock, utan istället får ni se gamla miljöer som annars bara finns kvar på foto.

Lyssna här

 

Bly eller stål?

Johan Lundberg från Vasaskolan i Gävle har inte bara gjort en undersökning, utan också ett debattinlägg. Han är jägare och anser att det är fel att förbjuda blyhaglet på grund av bland annat genomslagskraften.

Lyssna här

Kulor och krut...
 

... Förutom detta, så fanns det många fler utställare som såg till att lysa upp tillvaron på Tekniska Museet. Tyvärr kunde vi inte intervjua alla, även om det hade varit bra.

En metanolmolekyl ... träsprit ... dricker du det, blir du blind!

Länkar till Utställningen Unga Forskare