Vad tycker du?


Hela mitt jobb med denna sida är kräver att DU bryr det vilket jag vet att du gör. Annars hade du inte hunnit med att läsa denna text utan letat vidare på webben för länge sedan. Jag tar gärna emot åsikter: negativa som positiva.

Kom ihåg: din åsikt om denna sida är viktig!

Email: 


Såhär tycker folk om Ljudteknikerns Guide till Galaxen


Hej Erik!
Vilken kanonsida du/ni har!
Jag är lärare i ljudteknik på ett musikgymnasium och undrar om jag får använda visst material från er hemsida (Elektroakustik/Digitalt) som bredvidläsning för eleverna?

Kan jag länka till era PDF’s från min hemsida?

Mvh Magnus Lange, Stockholms Estetiska Gymnasium


Hej Erik,

Jag ville bara tacka för en trevligt skriven och väldigt lärorik sida om ljudteknik. Jag har en hemmastudio och spelar in musik och det var mycket som jag fick lite bättre kläm på efter att ha läst din text.

Stort plus för alla bilder!

Med vänliga hälsningar,
Thomas Kahn


Hej !

Jag ville bara berömma lite,Mycket bra sida…..Hoppas ni fortsätter med denna,samt uppdaterar den med tiden, då ny teknink dyker upp.

MVH
Mikael Bernhardtz


Tack för en underbar sida, jag kommer ha stor nytta av det i mitt
specialarbete om ljudinspelning. Mitt drömyrke är ljudtekniker och jag
tycker att den här sidan var kanonbra. Tack!

Anneli Nilsson


Hej, mitt namn är Anders Lundblad och jag arbetar tillsammans med Peter Sylwan som är ansvarig för en del av utbildningen på College of Comminication, Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Jag har surfat runt på din hemsida och hittat mycket matnyttigt material. Min fråga är om jag kan reproducera en del av materialet???Givetvis kommer källan att framgå och jag kommer varmt rekommendera din hemsida. Den aktuella kursen där materialet ska användas handlar om hur man spelar in ljud och hur man hanterar en mikrofon. College of Communication är en magisterutbildning i Kommunikation. För mer information om utbildningen se www.collcomm.lu.se.

Mvh
Anders Lundblad
PS jag måste säga att hade jag hittat din sida tidigare hade jag sparat in åtskilliga timmar i mitt anletes svett…DS http://www.radioungaforskare.com/ljudteknik/del4.shtm


Hej!

Läste din trevliga sida om ljudteknik. Ambitiöst och bra gjort! Men en liten kommentar, läste att du ville ha synpunkter.

 Diskantförluster vid långa balanserade kablar är i de flesta praktiska fall försumbara. Vid ansluten mikrofon, som bör vara det värsta exemplet, så specar tex Neumann att deras mikrofoner börjar tappa diskant vid kabellängder över 300 meter, beroende på vilken kapacitans kabeln har.

När det gäller linjenivåer med låg ohmiga utgångar och högomig ingång så kan man använda betydligt längre kablar.

Jag jobbar mycket med SR´s Obbussar och där har vi multikablar på 100 meter, plus kabeln på scenen och internt i bussen, vilket fungerar fint utan hörbara diskantfall.

Även internt i radiohusen är kablarna extremt långa, några hundratalsmeter är mera standard än undantag.

En större bov till diskantfall är annars skummgummipuffskydd! De förstör verkligen diskanten!!

 Mvh
 Morgan Westlund

Tack för din kommentar. Jag fick data om 12-20 meter av en tekniker på den
tiden jag gick på gymnasiet. Han har såvitt jag vet rätt om
diskantförlusten, men antalet meter håller jag med om, verkar lågt.

Korskollade med Neumann, och:
”Even if very long (Neumann) cables are used, the electroacoustic
characteristics of the microphone are not affected.Only with cable lengths
well over 300 m a high-frequency roll-off is noticeable.”

Du hade rätt. Tack för hjälpen. Jag ska fixa detta… 

Mvh
Erik Zalitis


Hej Erik
Tack för många intressanta sidor om både teknik och dina funderingar om närradion överhuvud tagit.
Jag är invandrare som har varit med i närradiosamanhang i några år, först Svensk-Isländska föreningen i Gbg och nu var jag med i att starta närradio i förorten Bergsjön. Får vi lov att använda ditt material i utbildningssyfte.

Med mycket vänliga hälsningar

Gisli Hjaltason


Hej!

Jag måste bara skriva att du har lyckats med en helt otrolig sida!

Jag jobbar själv på närradion i Haninge och sänder ungdomsprogram och det har var riktigt interessant. Jag går på musikgymnasium med ljud teknik som favorit ämne, så det är bra studio hjälp.

MVH
Erik Welen

http://www.radiohaninge.nu


Hittade din YPPERLIGA sida av en slump när jag surfade efter info om CD-brännare till min hemma stereo.

(…)

Tack på förhand och god fortsättning önskar musikälskare Christer Klang Västerhaninge


Tack för en intressant och lärorik läsning, jag tänker använda hemsidans

material i en kommande utbildning av medarbetarna i närradion i kristinehamn.

🙂 Jan Fyhr /ordf. Kristinehamns Närradioförening

Ps. Keep up the good work Ds.


Hej Erik

Jag har varit in en kort sväng på din sida om ljudteknik och konstaterat att det kommer bli en av mina favoriter. Tack. Vill bara säga att trots att jag är tjej har jag detta som ”drömyrke”.

Jag gick en utbildning för Anne Björkbom(SR) och har pga detta haft möjlighet att jobba som ljudtekniker.

Jag jobbade bla annat på scen under ”Monsters of the millenium” i Borlänge. Det var tufft, men kanonkul! Min förhoppning är att kunna läsa vidare, tills dess läser jag din sida.

Återigen tack.

Ellinor Andersson


Jag måste säga att denna sida är bland det bästa jag sett, jag lärde mig enormt mycket genom att läsa denna information, jag skall utbilda mig till ljudtekniker, och vill gärna jobba med inspelning i studio sen. jag sysslar också med närradio och datorer, så denna sida har varit helt perfekt.

Mycket bra !

MVH: Christopher Axelsson


Jo hej igen frå piteå och Utbildningsradions medieinformatör här – Dick C – som bara ville tacka Dig för den utmärkta kursen om Cool Edit 96 (…)

Hej o BH fr dick. (…)


Hej!

Vi går (min dotter och jag) en utbilning på Kvalitetsdata och håller på att läsa Ljudteknikerns Guide som ingår i vårt kompendium som del i Ljudteknik A. Vi har kollat din hemsida som var mycket mera ingående än den komprimerade version tryckt i kompendiet.Vissa delar är mera ingående och bättre referade på din hemsida, men vi förstå att det kan var svårt för dig att sammanfatta ljudtekniken åt Kvalitetsdata eftersom detta är ett sånt stort ämne. Vi kan ju alltid gå till din hemsida om vi behöver ytterligare information ifrån ett PROFFS, en TOPPENSITE.

MVH
Fam. Haldin


Hej

Först måste jag säga att sidorna är mycket informativa och bra. Har själv mångårig erfarenhet från studentradioverksamhet men håller nu på med lite pa mixning.

(…)

/Magnus Johansson


Hejsan!

Jag ville bara skriva och tacka för dina FANTASTISKT utmärkta webbsidor om ljudteknik.

/Michael Bjersander
(sänder på Studentradion Linköping)


Tjena!
Jag håller på med ett projektarbete om ljudtrycksmätningar (går tredje året elektroingenjörsutbildningen vid Mitthögskolan i Östersund). Har just tittat på er hemsida som innehåller mycket intressant information. Jag reagerar på en sak. I avsnittet om Samplers säger ni att ”Nyströms teorem används för att bestämma hur hög samplingsfrekvens man behöver”. Som (blivande) elektroingenjör vet jag med 100%-ig säkerhet att det heter Nyquistteoremet och ingenting annat. Jag förmodar att det här bara är ett stavfel som ni kommer att rätta till så fort ni hinner.

Med vänliga hälsningar
Sanel, Östersund

(Felet korrigerat : reds anm.)


Hej!
Mycket snygg och informativ sida, jag har faktiskt läst det mesta om radioteknik etc. på din sida! Jag är själv väldigt intresserad av radio, ljudteknik osv…detta framgår bl a av Radio Rutan Nu undrar jag om du skulle vilja ta en till på mina frekvenstabeller
Radio Rutan Om du vill får du gärna länka till Radio Rutan. (maila gärna, om så blir)

(…)

Lycka till med det du gör! 🙂

MVH  Pontus Stenberg


Hejsan. Ville bara säga att den här sidan och dess innehåll är helt perfekt och helt i mitt intresse.

Daniel Larsson.


Kanonsida som jag kommer att besöka snart igen, när jag har tillräckligt  med tid. Här finns mycket att lära när man som jag är en självlärd tekniker/programledare vid Kungälvs församling i Ale-Kungälv narradioförening.
På återséende

David Högberg


Hej, Erik!

Tack för intressanta sidor om närradion och ljudteknik. Hur många timmar har du lagt ner på att skapa denna databas? Jag är full av beundran. Hoppas att alla närradiointresserade människor i Sverige hittar till din hemsida.

(…)

Hälsningar
Tommy Grapenholm
Alingsås


”Hej Erik !
Tackar för en kanonsajt.”

Jonas Jakobsson


”Hej.
Jag hittade din sida för en stund sen. Kommer troligen att slösa massa
telefonräkning på den också :-)”

Martin Lindström


”Hittade din Ljudteknikerguide via yahoo.se härom dagen. Styvt jobb måste jag säga. Jag jobbar med närradio åt Spånga församling på Järva-Västerortssändaren, jag skulle gärna använda delar av dina texter i undervisningen av våra unga radiolärlingar.”

Mats Fredriksson


”Skall bara säga att jag har läst Ljudteknikerns guide… Bra gjord måste jag säga men ni har missat en sak .. driva en närradio som en kommersiell radiostation och få in pengar .. ”
– Joachim Camp


”Jag fann er sajt väldigt informativ och bra upplagt. * * * * Mycket bra betyg.”
– Petri Mikkola


”I think that this was one of the best sites I have visited. But I dont understand the strange language that you have written in.”
– Veronica Nordlander a.k.a. ”David Letterman”.


Hejsan!

Jag hittade din sida på Altavista. Den är trevlig.

Mvh Rickard Uddenberg

Lidingö


Mycket Intressant radio sida, Bra upplägg och mycket bra förklaringar. Själv så drömmer jag än så länge om att bli ljudtekniker, har haft en del praktik på P4 Radio Värmland, vore kul att höra något repotage som ni gjort, det är alltid roligt att höra. Har du kört något med digital redigering SAW, Fast Edit, SADI eller dyl. ? Själv så är jag helt såld
på SADI ett sådant underbart program det är helt enkelt bara att klipp och klistra.

Anledningen till att jag skriver till dig är att jag tycker det är så kul att se att man inte är helt ensamen med detta intresse. Har tänkt att ska DI om 3 år vi får väll se hur det går.

MVH

Mattias Eriksson

Ps Det är, tycker jag inte alltid så roligt att lägga trummorna i ”mitten”, det blir roligare om man jobbar lite där också det har en tendens att ge en mycket fylligare ljudbild och ger mer känsla. Ds


Hej!

Läste just Ljudteknikerns guide och blev positivt överraskad av att någon som skriver om detta känsliga ämne verkligen förstår vad han pratar om… ehh… ja, du vet nog vad jag menar… 😉

Fortsätt att hålla denna guiden vid liv, och var gärna lite framsynt och kolla upp vad som kommer att hända nu när närradiolagen skrivs om.

HaDe!

//Nicklas – Om du är intresserad av mina ljudreferenser så ta en titt på min hemsida http://www.nsp.se


Jätte bra !

Vi på mittradion 98,7MHz i Bräcke använde ditt matrial till mycket bla utbildning tack så länge

MVH/Christer Lindgren Bräcke Närradioförening box 85 84060 Bräcke 0693-10040 fax 10030


Källhänvisningar

Kunskap har jag fått från flera olika håll. Jag har jobbat, praktiserat eller undersökt följande ställen:

Sveriges Radio – Utbildningsradion ”Lübeck”
Sveriges Radio – Radiosporten
Sveriges Radio – P3
Radio Sydväst – Radio Unga Forskare Stockholmsdistriktet 88,9 MHz.
Radio Sydost – UngRadion 101,1 MHz
City Närradio – Ungdomsradion 95,3 MHz
Jan Simmelman / Brännkyrka Gymnasium hjälpte mig att kolla uppgifterna i den del av detta material som var ett specialarbete.

Och till sist… tack till :

Anders Lundblad för påpekande om fel i kabellängder för mickar. 
Sten Ridderström för diskussionen om GM-stereo och inspelningssystem.
Sanel Merdovic´ för påpekande om stavfel.
Jonas Jakobsson för ditt tips om programvaran ”Raduga”.
Magnus Ahlbeck och Daniel Andersson (Kvalitétsdata) för de småfel ni hittade i kap. 2.
Fredrik Jägersvärd för påpekande om sakfel i guiden.
Mattias Nord (För våra diskussioner om STEREO-mixningar)
Martin Juhlin (För klargörande av filterelektroniken)
Fredrik Granfelt för att jag fick rätt att sprida hans ”Audioteknisk Ordlista”
Magnus Sterner för åsikter och kommentarer om närradio i allmänhet.
Jan Simmelman för att du godkände mitt specialarbete som den här texten grundar sig på. 
Britta Emmer för uppgifter om utbildningsradion.
Anders Sandberg för tips med layouten.
Gagarin Miljkovich för radiohistoria och tips.
\/¯miga för att du gjorde detta möjligt (Numera görs dock guiden på en PC)