Radio Unga Forskare är historia…Vi hördes för första gången den 26 februari 1995 i Svensk radioeter. Sista sändningen gick av stapeln den 26 februari 2006. Efter 11 år har vi totalt upphört med vår verksamhet i etern, som förening och på webben. Siten finns dock kvar.Vi har valt att låta texten härunder vara kvar i oförändrat skick.

Din källa till bra vetenskap, musik och radiokunskap finns här!

Vad tänker du på när du hör det namnet? Gammal 20-talsmusik och långa föredrag som skulle få politiker att somna. Då tänker du inte på oss!

Vi spelar musiken från de senaste åren, men vi vill ju göra skäl för namnet ”Unga Forskare” också. Vetenskapsnyheter och korta populärvetenskapliga inslag ligger insprängda mitt i ett hav av fräsch musik. Man skulle kunna säga att vårt budskap är kunskap.

Låter bättre än gamla dammiga föreläsningar, eller hur? Och det bästa av allt : för dig som inte kan ta emot våra sändningar, har vi lagt ut alla föredrag vi sänder på vår sida. Du behöver en dator med ljudkort, ett modem samt gratisprogrammet ”Real Audio” för att lyssna.

Eftersom vi numera lägger ut vårt material via Internet, är vi till för hela landets Unga Forskare, och naturligtvis även ni andra som ännu inte sett ljuset. Vi satsar på att täcka viktiga evenemang inom Förbundet Unga Forskare.

På den här hemsidan kan du höra några av våra program, tävla, få veta det senaste inom vetenskapen och lära dig mer om vad vi sysslar med.

Vi låter dig ”Bli något inom media”

Att syssla med media är något som fascinerar många ungdomar idag. En del vill ha det som en hobby, medan andra gör det för att få ett betalt jobb. Vem du än är, har vi en genväg åt dig!

Varje år håller vi minst två kurser där vi lär dig att sköta en radiostation. Kurserna är populära och sätter deltagarna bakom mixerbordet, mikrofonen och planeringen.

En av våra före detta radiopratare blev anställd på NRJ i början av 1999. Han hördes då över hela Sverige när han sände. Detta hade troligen inte varit möjligt utan vår hjälp!

Ett av föreningen Radio U.F.S. uppdrag är att göra ungdomar intresserade av mediateknik och kanske ge dem en chans att jobba med de som de lärt i föreningen.

Vi vet att vetenskap i radion är ovanligt

Trots att vi spelar den senaste topplistemusiken, vet vi också att det finns alldeles för lite intressanta talprogram. Vi har en egen vetenskapsredaktion som gör föredrag till radiosändningarna. Varje vecka hör du nya ämnen i våra program och vi har också ett månadsmagasin som heter Etervåg, med de lite längre föredragen.

– ”Unga Forskare är professorer och genier”

Visst, och har 200 i IQ samt är kär i läraren? Som de flesta fördomar : fel! Vi som ligger bakom radion är Unga Forskare som gör det vi vet att du vill höra.

Vissa kommer från grundskolan andra från högskolan. En del plugghästar andra … hmmm… rätt lata. Vi har en sak gemensamt : vi intresserar oss för den värld vi lever i.

Den vanligaste frågan till någon som säger att han/hon är en unga forskare : ”Men vad forskar ni om då?” Svar : det som intresserar oss.

Ta inte ordet forskare på så blodigt allvar! Det gör inte vi, men ”Unga nyfikna personer som gillar det naturvetenskapliga och / eller det tekniska” är ett för långt namn för vår organisation.

Varesig du kommer bli en vetenskapsman eller är av den mer nyfikna typen, har du rattat rätt, när du lyssnar på oss.

Musiken i Radio UFS

Radio UFS spelar musik enligt ett format som heter CHR (Contemporary Hit Radio). Detta innebär att vi blandar dagens listklättrare med 90-talets klassiker.

Vi försöker förutom stora ”hittar” att plocka fram musik som du inte har hört på länge men gärna vill höra samt låtar som du inte visste fanns, men som du kommer att gilla.

Programmen har en skön blandning av musik med bra tempo och rytm.

Ansvariga för musikmixen är Erik Zalitis och Andreas Yannelos

Radio UFS historia

Plocka fram er historieböcker och slå upp sidan 12. Skämt åsido. Här är en snabb översikt om vad som hänt under de år vi sänt.