Med datorn som DJ!

I radions barndom var radio något som sköttes av herrar i vita rockar. Det fanns något magiskt över denna teknik, men detta har ändrats. Idag tävlar människan mot maskinen i kampen om lyssnarna. Många fler stationer än du anar är i själva verket datorer med förinspelade röster och automatiskt uppbyggda spellistor.
Den 10 mars 2000 tog Radio U.F.S. steget över till datorvärlden, när vi automatiserade programmet Etervåg. Vill du ta en titt in i en automatiserad radiostation, följ då med här.
Vår mest hörda ”doldis”
På bilden ser du en mycket oansenlig vit låda. Det är datorn Pamela, som är hjärta och hjärna i automatiseringen. ”Hon” är en dator, som är direktkopplad mot Radio Sydvästs tidläggningssystem. Helt utan tillsyn, håller Pamela reda på när det är dags för nästa program, och vad som ska spelas.
Datorn kontrollerar vid valda tidpunkter att klockan går rätt, mot en atomklocka. På detta sätt kommer programmen inte att börja vid fel tid eller sluta när de inte ska.
Inne i lådan : Aircaster
Datorprogrammet som ser till att hålla koll på tiden och välja ut dagens låtar och inslag, heter Aircaster. Det är vi själva på Radio U.F.S. som har utvecklat programmet. En sann ”Unga Forskare”-uppfinning med andra ord.
Datorn innehåller all vår musik och våra inslag kodade som så kallade ”mp3-filer”. Ja, de är lagliga! 🙂
Trots att Pamela sköter sig själv, måste ”hon” ibland få nya instruktioner, inslag och låtar. Denna bärbara dator kan kopplas in varsomhelst på nätet och ändra i Pamelas inställningar via gratisprogrammet VNC, som gör att man kan se vad som händer på andra datorers skärmar.
När man är klar, kopplar man bort kontrolldatorn från nätet, och allt sköter sig själv.
Magiska lådan
Den magiska lådan, som tillhör Radio Sydväst, bestämmer vilka maskiner som ska få sända ut i radion. Pamela har koll på när det är ”vår tur” och startar i rätt tid, när magiska lådan tillåter.
Långa sladdar
På vägen ut ur Radio Sydvästs lokaler svänger kablarna in i stationens kontrollrum A. Här finns kompressor / limiter, och diverse maskiner som fixar till ljudet innan det går ut mot sändaren.
ULON har sista ordet
Utläggningsomkopplaren tar ljudet från kontrollrummet ut under marken, mellan telestationer och till sist upp i sändartornet. Denna låda kan fysiskt ”låsa” sändaren eller koppla ifrån. Det är i själva verket två likadana lådor, en för varje ljudkanal.
Slutstation Bredäng
… och här lämnar ljudet vår kontroll i form av radiovågor som förhoppningsvis når din radio. Bredängs länktorn ligger i förorten Bredäng, Sydväst om Stockholm. Med 138 meter över havet, har sändaren god räckvid och kan ses från centralbron i Stockholm(!)
Hörs gör den över hela Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.